Nykytaidekokemus on myös poliittinen kokemus

05.12.2013

Nykytaideteosten äärellä museoissa pohditaan laajasti yhteiskunnallisia ja poliittisiksi luokittuvia kysymyksiä. Museovierailijat eivät kuitenkaan näe suoraa suhdetta museossa harjoittamansa yhteiskunnallisen pohdinnan ja ”tosimaailman” välillä, käy ilmi Aalto-yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta väittelevä VTM Mia Muurimäki tarkasteli tutkimuksessaan nykytaidekokemuksen poliittisuutta julkisrahoitteisessa museossa. Tutkimuksen lähtökohtana on ajatus, että nykytaiteen poliittisuus ei ole taideteosten pysyvä ominaisuus vaan niiden kokemisen ulottuvuus.

Väitöstutkimus paljastaa, että osallistujien poliittinen kokemus oli tutkituissa näyttelyissä luonteeltaan raskas ja syyllisyyden kokemukset nousivat keskiöön. Osallistujat asennoituivat usein myös kriittisesti tapaan, jolla näyttelytekstit kehystivät teokset osaksi suurempaa kertomusta.

– Tästä huolimatta osallistujat yksimielisesti arvostivat nykytaidetta ja nykytaiteen museoita. Taiteella uskottiin olevan pitkäkestoisia vaikutuksia ja kokemattomatkin taiteen kokijat suhtautuivat sen yhteiskunnalliseen merkitykseen luottavaisesti.

Aineksia yhteiskunnallisen vaikuttavuuden parantamiseen

Väitöstyössä hyödynnettiin kolmea politiikan teoriaa museovieraiden kokemusten poliittisten ulottuvuuksien analysoimisessa. Niiden pohjalta tuotetut luennat laajentuvat pohdinnaksi museon mahdollisuuksista osallistua demokratialle välttämättömän poliittisen kulttuurin ylläpitämiseen ja ruokkimiseen.

– Teorioita törmäyttämällä kehittelin oman näkemykseni politiikan ilmiökentästä. Käytin tätä mallia erilaisten digipohjaisten ja yleisön osallistamiseen liittyvien museokonseptien jäsentämiseen ja arvioimiseen. Tavoitteena oli löytää toimintatapoja, jotka vaikuttaisivat nykytaiteen, museoiden ja demokratiakehityksen perspektiivistä lupaavilta ja kestäviltä.

Muurimäen väitöstutkimus on laadullinen tapaustutkimus, jonka paikkana toimi Nykytaiteen museo Kiasma ja sen kolme vuosina 2007 ja 2011 järjestettyä näyttelyä. Keskeisin tutkituista näyttelyistä oli ARS 11 -näyttely.

Muurimäki keräsi ydinaineistonsa niin sanotulla ääneenajattelumenetelmällä. Museoon kutsuttiin 32 ihmistä, jotka saivat vapaasti puhua ajatuksistaan ja tunteistaan museokokemuksen aikana. Valitsemalla osallistujiksi ei-kävijöitä tai potentiaalisia museovieraita tähdättiin taide- ja museoalan ulkopuolisten näkemysten esiintuomiseen.

Väitöstilaisuus

Väitöskirja ”Nykytaiteen politiikka museokontekstissa” tarkastetaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa torstaina 12.12.2013 klo 12, luentosali 822, Hämeentie 135 C, Helsinki. Vastaväittäjinä toimivat professori Raine Koskimaa Jyväskylän yliopistosta ja dosentti, YTT Sari Karttunen Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö Cuporesta. Väitöskirjan tilaukset Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun verkkokirjakaupasta: books.aalto.fi, tiedustelut: artsbooks [at] aalto [dot] fi, puh. 050 313 7086.

Lisätietoja:

Mia Muurimäki
puh. 040 722 6741
mia.muurimaki [at] aalto [dot] fi
Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu

 

Takaisin