Aalto-yliopiston Living+ -tutkimusohjelma luo parempia elinympäristöjä

20.12.2013

Aalto-yliopisto kokoaa uuteen Living+ -ohjelmaan ihmislähtöisten elinympäristöjen tutkimuksen ja opetuksen. Samalla yhteistyö Helsingin yliopiston kaupunkitutkimuksen kanssa tiivistyy.

Tiistaina 17. joulukuuta pidetyssä aamuseminaarissa esiteltiin Living+ -ohjelmaa. Aalto-yliopistolla on mahdollisuus luoda kansainvälisesti kiinnostava ja suomalaiseen yhteiskuntaan laajasti vaikuttava kokonaisuus. Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri suuntasi puheessaan katseen sekä menneeseen että tulevaan.

‒ WDC2012-vuoden tematiikkaa palvellut ohjelma jatkaa nyt kehitystä Aalto-yliopiston sisällä. Living+ on teemoiltaan hyvin ajankohtainen ja osallistuu myös tämän hetkiseen poliittiseen keskusteluun.

Myös muotoilun laitoksen professori Turkka Keinonen luotasi puheenvuorossaan designpääkaupunkivuoteen ja tulevaisuuteen. Hän esitteli WDC2012-vuoden projekteista kootun kirjan, joka antaa kattavan kuvan muotoilusta ja kyseisen vuoden aikana tehdyistä projekteista esimerkiksi muotoilua opiskelemaan haluaville. Keinonen painotti, että muotoilu on muutakin kuin kulutustuotteita.

‒ Muuta muotoiltavaa löytyy paljon. Niin kutsuttu vastuullinen muotoilu on taas nostanut päätään ja on syntynyt jokin uusi muotoilu. Jokin, jolla muutetaan asioita parempaan suuntaan. Ja tähän haasteeseen Living+ -tutkimusohjelma tarttuu, puhui Turkka Keinonen.

Kaupunkisuunnitteluun ja elinympäristöihin liittyvät hankkeet ja tutkimus yhteen

Living+ -ohjelman tavoitteena on luoda ympäristöjä, joissa eläminen, asuminen ja vapaa-aika nivoutuvat toisiinsa innovatiivisesti ja kestävän kehityksen mukaisesti.

‒ Kiihtyvä sosiaalinen, teknologinen ja ympäristöllinen kehitys edellyttää Aalto-yliopistolta yhä merkittävämpää roolia yhteiskunnan kehittämisessä. Living+ on poikkitieteellinen tutkimus- ja toiminta-alusta, joka tuo yhteen osaamista eri aloilta. Näistä kohtaamisista syntyy uusia innovaatioita, jotka puolestaan tuottavat parhaita ratkaisumalleja muun muassa kaupunkisuunnittelun haasteisiin, sanoi rehtori Tuula Teeri.

Osana Living+ -ohjelmaa Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto muodostavat yhteisen Kaupunkiakatemian. Sen alle kootaan yliopistojen tarjoama monitieteinen kaupunkitutkimus ja
-opetus sivuaine- ja tohtorikoulutuskokonaisuudeksi. Kaupunkiakatemian tutkimus keskittyy ajankohtaisiin kaupungistumisen kysymyksiin Suomessa ja maailmalla.

‒ Maailmalla yliopistoissa on koottu selkeämmin saman aihepiirin opetus- ja tutkimus yhteen, Suomessa se on ollut paljon hajanaisempaa. Yhteistyö on enemmän kuin järkevää. Se, että saadaan osalliset eri näkökulmista aidosti innostumaan yhteistyöstä, tuottaa oikeaa synergiaetua, puhui Matti Kortteinen Helsingin yliopistosta.

Living+:ssa tarkastelun kohteena ovat muun muassa asuinalueet, urbaanien keskittymien palvelut, kaupunkien kehittäminen, rakentaminen ja kaupunkimaisema sekä elämisen toimintamallit ja niiden linkittyminen ympäristön ja asumisen kehittämiseen.

‒ Aalto-yliopistolla on velvollisuus tarttua ja antaa ratkaisuja urbaaneihin ongelmiin. Tässä ajassa vallitsee monia uudenlaisia kysymyksiä kuten fyysisen ympäristön laatu, ikääntyvä väestö ja yhä kasvavan digitaalisuuden vaikutus elintapoihimme. Aallon Living+ -ohjelmassa ihmislähtöiset elinympäristöt ulottuvat laajoista rakennettujen ympäristöjen suunnittelusta sähköisiin palveluihin, tiivisti arkkitehtuurin laitoksen johtaja Antti Ahlava.

Takaisin