Apuvälineitä personalisoimalla voi vähentää erilaisuuden leimaa ja ilmaista minuuttaan

21.01.2014

Perinteisesti avustavina nähdyt liikkumisen apuvälineet saavat personalisoinnin ansiosta esteettisiä, sosiaalisia ja identiteettiin liittyviä käyttötarkoituksia.

Välineiden yksilöllistäminen vähentää myös käyttäjiensä kokemaa kielteisen erilaisuuden leimaa, selviää Aalto-yliopistossa väittelevän TaM Susanne Jacobsonin väitöstutkimuksesta.

Jacobson tutkii muotoilun alan väitöstyössään, miten nuoret aikuiset, joilla on liikuntavamma, kokevat apuvälineiden muotoilun käytössä sekä millainen on apuvälineisiin liittyvä leima. Tutkimuskohteena ovat sosiaalisissa tilanteissa näkyvät liikkumisen apuvälineet sekä kodin esteettömät tilaratkaisut, jotka ovat esillä esimerkiksi vieraille.

– Apuvälineiden käyttöön mahdollisesti liittyvää kielteistä leimaa on tutkittu vähemmän kuin vammaisuuden leimaa, vaikka käyttäjät voivat kokea apuvälineiden käytön leimaavammaksi. Välineiden muotoilussakin keskitytään usein vain niiden avustaviin toimintoihin, kertoo Susanne Jacobson.

Jacobson näkee käyttäjät aktiivisina ja kekseliäinä suhteessa apuvälineisiinsä. He hallitsevat leimaa esimerkiksi peittämällä tuoteominaisuuksia, jotka koetaan leimaaviksi tai herättävät kielteiseksi koettua huomiota. Identiteettiä ilmaistaan muun muassa tuunaamalla apuvälinettä oman tyylin mukaiseksi, jolloin siitä tulee luonteva osa esimerkiksi pukeutumista.

– Käytännössä leiman hallinta ja identiteetin ilmaiseminen voivat olla esimerkiksi koristelua, maalaamista tai muuntelua, Jacobson havainnollistaa.

Muotoilulla tärkeä rooli leiman vähentämisessä

Väitöstutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena, jonka aineisto koostuu apuvälinetyytyväisyyttä mittaavan kyselyn vastauksista, käyttäjien apuvälineideoita sisältävästä internet-tietokannasta sekä asiantuntijoiden ja käyttäjien haastatteluista.

Työ osoittaa, että muotoilulla voi olla merkittävä rooli apuvälineisiin liitetyn leiman vähentämisessä ja siinä, miten käyttäjät näkevät itsensä ja tulevat nähdyksi.

– Käyttäjät ja muotoilijat tulisi ottaa kiinteämmäksi osaksi apuvälineiden muotoilua, mutta myös osaksi apuvälinepalveluja, kuten apuvälineiden hankintaa. Niissä tarvitaan lisää asiantuntijoita ja käyttäjälähtöisyyttä, Jacobson sanoo.

Väitöstilaisuus

Väitöskirja Personalised Assistive Products: Managing Stigma and Expressing the Self tarkastetaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa perjantaina 31.1.2014 klo 12, Mediakeskus Lumeen Sampo-salissa, Hämeentie 135 C, Helsinki. Vastaväittäjänä toimii dosentti, VTT Päivi Topo Helsingin yliopistosta. Väitöskirjan tilaukset Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun verkkokirjakaupasta: books.aalto.fi, tiedustelut: artsbooks [at] aalto [dot] fi, puh. 050 313 7086.


Lisätietoja:

Susanne Jacobson
susanne.jacobson [at] aalto [dot] fi

Takaisin