Kotimaisesta koivusta neulottiin Marimekkoa

14.03.2014

Ioncell-kuitu on vahvempaa kuin puuvilla ja viskoosi, se hohtaa kauniisti ja tuntuu miellyttävältä.

Tekstiilikuitujen kysynnän ennustetaan lähes kaksinkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä, mutta pula vedestä ja viljelymaasta estää puuvillantuotannon lisäämisen. Ekologisempi ratkaisu on Aalto-yliopistossa keksityllä Ioncell-menetelmällä valmistettu selluloosakuitu, josta neulottu mekko esitellään Marimekon muotinäytöksessä 13. maaliskuuta.

Ioncell-kuidun raaka-aineena käytetään suomalaisista sellutehtaista saatavaa kotimaista koivuperäistä selluloosaa. Valmistusmenetelmän on kehittänyt professori Herbert Sixtan tutkimusryhmä, ja se perustuu Helsingin yliopistossa professori Ilkka Kilpeläisen johdolla kehitettyihin ionisiin liuottimiin. Saadut kuidut karstataan ja kehrätään Boråsin yliopistossa Ruotsissa.

‒ Saavutimme menetelmän kehityksessä läpimurron noin vuosi sitten, ja sen jälkeen edistys on ollut nopeaa. Kuidun ja langan tekeminen on vielä työläs prosessi, mutta viime syksyyn verrattuna olemme jo pystyneet kolminkertaistamaan tuotetun kuidun määrän. Myös laatu on parantunut: kuitu on vahvempaa ja tasalaatuisempaa, professori Sixta kertoo tyytyväisenä.

Ioncell-kuitu on vahvempaa kuin puuvilla ja viskoosi, se hohtaa kauniisti ja tuntuu miellyttävältä.  Milloin Ioncell-vaatteita pääsee ihastelemaan kauppojen hyllyllä?

‒ Kuitu on jo vahvuudeltaan parempi kuin muut markkinoilla olevat selluloosapohjaiset kuidut.  Jos kaikki menee hyvin, sitä voidaan alkaa tuottaa teollisuusmittakaavassa 3–5 vuoden kuluttua. Ennen sitä meidän on kuitenkin kehitettävä prosessia niin, että saamme käytettävät liuottimet talteen sataprosenttisesti – se on ehdoton edellytys sekä taloudellisen kannattavuuden että ympäristön kannalta, professori Sixta selittää.

Photo: MarimekkoUutta syntyy vain yhteistyöllä

Pitkään yritysmaailmassa työskennellyt itävaltaisprofessori ei väsy korostamaan rajat ylittävän yhteistyön merkitystä – ilman sitä ei synny huippututkimusta eikä uutta liiketoimintaa.

Yksi tällaisen yhteistyön tulos, Ioncell-kuidusta neulottu mekko, esitellään Marimekon muotinäytöksessä 13. maaliskuuta.  Designyritys innostui uudesta kuidusta FIBIC Oy:n järjestämässä tilaisuudessa ja otti oitis yhteyttä sen kehittäjiin.

‒ Marimekolla oli jo suunnitelmissa muotinäytös, ja he halusivat tietää, pystyisimmekö valmistamaan tarpeeksi materiaalia mekkoa varten. Yhteistyö sujui loistavasti, suoraviivaiseen tyyliin, professori Sixta kiittelee.

Myös Marimekko on yhteistyöstä innoissaan.

‒ Seuraamme tiiviisti materiaalien tuotekehitystä voidaksemme tarjota uudenlaisia ja myös ekologisempia vaihtoehtoja asiakkaillemme. Olikin hienoa päästä mukaan jo näin alkuvaiheessa tähän Aalto-yliopiston kehitystyöhön. Koivusellusta tehty kuitu vaikuttaa lupaavalta, ja toivomme pääsevämme pian hyödyntämään tätä uutta materiaalia mallistoissamme, Marimekon Head of Fashion Noora Niinikoski kertoo.


Lisätiedot:

Professori Herbert Sixta
Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulu
+358 50 384 1764
herbert.sixta [at] aalto [dot] fi

Professori Ilkka Kilpeläinen
Helsingin yliopisto, kemian laitos
+358 50 5181148
ilkka.kilpelainen [at] helsinki [dot] fi

PR-päällikkö Merja Paulamäki
Marimekko
+358 9 758 7473
merja.paulamaki [at] marimekko [dot] com

Marimekon verkkosivut (marimekko.fi)

Työ on tehty osana FIBICin tutkimusohjelmaa. Lisätietoja FIBICistä:
http://fibic.fi/

Takaisin