Pattern Lab -kurssi elää intohimosta kuoseihin

21.03.2014

Kuosisuunnitteluun keskittyvän Pattern Lab -opintoprojektin merkitys nuorelle opiskelijalle on valtava. Kurssin aikana saadut valmiudet yrittäjyyteen ovat kannustaneet monia luomaan oman yrityksen.

– Esimerkiksi tunnettu Super Yellow on syntynyt juuri näin. Myös monia tämän kurssin käyneitä entisiä opiskelijoita on asiantuntijoina yrityksissä kuten Stockmann, Sokos, Anttila, Vallila, summaa dekaani Helena Hyvönen.

– Olin tehnyt kuosisuunnittelua jo jonkin verran yrityksille ennen kuin aloitin Taikissa, mutta kursseilta saadut valmiudet ovat olleet tukena vuosien varrella, kertoo INTO C::D::C:ssä toimiva suunnittelija Liina Blom. Blom perusti jo opiskeluaikana toiminimen ja sittemmin yrityksen toiminta on laajentunut moneen maahan.

Painokuosien merkitys myös kuluttajien keskuudessa on suuri. Painokuoseilla luodaan parhaiten kauden tunnelmaa ja tulkitaan aikaa. Kuoseissa näkyvät historian muutokset.

– Suunnittelijoiden kädenjäljellä on uskomaton voima, sanoo Eurokankaan projektimyyntijohtaja Päivi Grönqvist.

– Suunnittelijoiden kuoseja odotetaan samalla tapaa kuin kirjailijan uutta kirjaa tai suosikkinäyttelijän uutta elokuvaa. Suunnittelijoiden tuntemus on kasvanut huomattavasti, Grönqvist jatkaa.

Muuttuvat tarpeet ja muoti edellyttävät tekstiileiltä ja kuiduilta jatkuvaa kehittymistä ja uusia ominaisuuksia. Uusia ideoita haetaan edelleenkin kansainvälisiltä messuilta, mutta vuosien aikana messujen rooli on muuttunut. Yritysten tuotteet ovat nykyään helpommin katsottavissa internetissä, itse tuotteiden näkeminen ei enää messuilla ole se ykkösjuttu – vaan se, ketkä ovat tuotteiden takana.

– Messut olivat ennen ikkuna muuhun maailmaan. Nyt niiden sosiaalinen merkitys on kasvanut. Vuodesta 2008 projektia vetäneen professori Pirjo Kääriäisen kanssa opiskelijat lähtivät ensimmäistä kertaa Euroopan ulkopuolelle vuonna 2012, suuntana New York, muistelee Helena Hyvönen.

Mistä kaikki sai alkunsa?

–  Kaupallinen mallistoprojekti, josta myöhemmin kehittyi Pattern Lab, sai alkunsa meidän intohimostamme kuoseihin. Meitä kaikkia yhdisti ajatus siitä, että kuosisuunnittelu on yksi taiteen laji, joka pitää tuoda esille sekä halusimme kaikki katsoa totuutta silmiin eli hankkia elinkeinon ihmisille, muistelee tekstiilitaiteilija-opettaja Kaarina Kellomäki 1990-lukua.

– Halusin lähteä viemään kurssia eteenpäin Kaarinan kanssa ja tekstiilitaiteen professuurin myötä se tulikin mahdolliseksi. Meillä oli yhteinen tavoite mielessä: uusia työpaikkoja, parempaa ja vahvempaa laatua ja osaamista, kertaa Helena Hyvönen.

Professori Maarit Salolainen on ollut Pattern Labissa mukana jo silloin kun se ei ollut vielä olemassa nykyisessä muodossaan. Salolainen toimi aktiivisesti kurssiprojektin parissa ja hahmotteli sen konseptointia.

– Koin ajatuksen kurssin brändäyksestä tärkeänä, koska meillä oli jo kiinnostunutta asiakaskuntaa odottamassa aina seuraavan vuoden kuoseja. Yhdessä silloisten kurssilaisten kanssa muotoutui nimi Pattern Lab, joka on aivan loistava! Siitä tulee esiin kurssin tutkimuksellisuus, korkeakoulutausta ja selkeästi se mitä me teemme, kertoo professori Salolainen.

– Nykyisen Pattern Lab -porukan vahvuutena on se, että meidän taustamme ovat erilaisia, olemme eri maista ja eri koulutusohjelmista. Erilaiset taustat ja suuntautumisvaihtoehdot vievät Pattern Labia kohti tulevaa vastaamaan yhä paremmin muuttuvan maailman ja bisnestoiminnan haasteisiin, toteaa tekstiilitaiteen opiskelija Oldouz Moslemian.

Aalto-yliopiston kuosisuunnitteluun keskittyvä Pattern Lab juhli 15-vuotiasta taivaltaan maanantaina 17. maaliskuuta. Arabian kampuksella järjestetty iltapäivätilaisuus keräsi yhteen vanhoja kurssilaisia, opettajia ja yhteistyökumppaneita.

Pattern Lab -projekti on noin vuoden pituinen ja siitä vastaa nykyään professori Pirjo Kääriäinen.

Takaisin