Mitä tapahtuu teatterin näyttämön ja katsojan kokemuksen välissä?

19.05.2014

Esittävässä taiteessa perinteistä lavastusta yhdistetään yhä useammin erilaisiin mediateknologioihin.

Maiju Loukola tutkii väitöskirjassaan Vähän väliä – näyttämön mediaalisuus ja kosketuksen arkkitehtuuri Aalto-yliopiston elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitokselle, miten fyysiseen lavastukseen yhdistetyt video- ja kuvaprojisoinnit vaikuttavat teatteriesityksen kokemiseen.

Näyttämön fyysisen tilan ja mediatilan kohtaaminen välittyy katsojalle moniaistisena ja ruumiillisena kokemuksena. Katsojan ruumis on Loukolan mukaan jopa paikka, jossa esitys ja skenografia lopulta muodostuvat.

– Skenografia on tilan ymmärtämistä suhteina ja dynamiikkana. Näyttämö jäsentyy kokemukselliseksi ja aistinvaraiseksi eletyksi tilaksi ja tilanteeksi, Loukola selittää.

Tutkimuksessaan ja taiteellisessa työssään skenografina Loukola pohtii katsojan kokonaisvaltaista aistimellista kokemusta mediateatterin näyttämöstä.

– Mediateatterin skenografiat eivät ole vain kuvaesityksiä, jotka sivuuttavat muut aistit katseelle alisteisina. Aistikokemus on aina todellinen ja konkreettinen riippumatta siitä, vaikuttavatko siihen fyysiset, käsillä olevat materiaaliset asiat vai mediavälitteiset virtuaaliset efektit, hän korostaa.

Mediaalinen ruumis lavastustaiteessa

Mediateatterillinen kokemus on katsojalle yhtä aikaa sekä henkilökohtainen ja ruumiillinen että yhteisesti jaettu. Niinpä kokemuksen ydin, eli katsojan havaitseva ruumis, on itse jo ”mediaalinen”, välittynyt ja välittävä. Mediateatteri voimistaa katsojan kokemusta itsestään ”välitteisenä”, näyttämön tapahtumien paikkana.

– Mediaprojisoinnein luotu tila ei ole mitään käsin kosketeltavaa, se jää etäisyyden päähän. Toisaalta se tulee lähelle katsojaa ja ulottuu kokemukseen. Elävän ja medioituneen läsnäolon eroavuus ja yhtäläisyys jäsentyy näyttämöllä hienovaraiseksi jännitteeksi ja yhteispeliksi, Loukola muotoilee.

Tämä jännite voi Loukolan mukaan rikastaa ja auttaa ymmärtämään ei vain taiteen kokemista mutta myös ihmisen käsitystä itsestään ja maailmasta.

– Mediateknologioiden ilmentämä välitteisyys muokkaa käsityksiämme paikasta, ajasta, läsnäolosta ja identiteeteistä ja se on askarruttanut taiteita ja humanistis-filosofisia keskusteluja pitkään. Olemme yhteydessä maailmaan aistimuksellisen kokemuksemme välityksellä, emmekä ole siinä suinkaan yksin.

Välitteisyys on lavastustaiteessa entistäkin ajankohtaisempi teema nyt kun uudenlaiset kokemukselliset ja esitykselliset ympäristöt koostuvat fyysisten tilojen ohella mediatiloista ja virtuaaliympäristöistä.

– Intermediaalisuus tekee näkyväksi havaitsemistapahtuman sirpaleisuuden, näyttämön elementtien, toimijoiden ja tapahtumien väliset suhteet ja halkeamat sekä rajattoman virtuaalisen muutospotentiaalin.

– Silloin havaitsemisemme välitteisyys korostuu verrattuna tilanteisiin, joissa teatterin näyttämöllä on vain ihmisiä ja fyysisiä kappaleita.

TaM Maiju Loukola esittää tarkastettavaksi väitöskirjansa V ä h ä n  v ä l i ä – näyttämön mediaalisuus ja kosketuksen arkkitehtuuri. Vastaväittäjänä toimii dosentti Jaana Parviainen Tampereen yliopistosta. Kustoksena toimii professori  Susanna Helke elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitokselta. Aika: 23.05.2014 / 12:00 - 15:00. Paikka: Mediakeskus Lume, Sampo-sali, Hämeentie 135 C, Helsinki.

Väitöskirjan tilaukset Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun verkkokirjakaupasta books.aalto.fi, tiedustelut: artsbooks [at] aalto [dot] fi.

Lisätietoja:

Maiju Loukola
maiju.loukola [at] aalto [dot] fi (maiju.loukola@aalto.fi
)
p. +358 50 523 1910

Takaisin