Pupillimittarin prototyyppi syntyi IDBM-yhteistyönä

22.05.2014

IDBM-ohjelman opiskelijat olivat mukana kehittämässä lääketieteellistä kojetta, jonka uskotaan päätyvän Yhdysvaltain markkinoille vuoden sisällä.

Tehtävä: Suunnittele koje, joka mittaa silmän pupillista saatavaa informaatiota, analysoi sitä ja välittää tiedon älypuhelimella hoitohenkilöstön käyttöön.Check!

Monialainen maisteriopiskelijoiden ryhmä Suomesta ja Yhdysvalloista otti innokkaasti vastaan haasteen, jonka esitti lastensairaala Sheikh Zayed Institute Washingtonista. (http://innovationinstitute.childrensnational.org/)

Aalto-yliopiston IDBM-opiskelijat (International Design Business Management) työskentelivät puolen vuoden ajan yhdessä MBA-opiskelijoiden kanssa, jotka tulivat American Universityn Kogod School of Business -kauppakorkeakoulusta Washingtonista. (http://www.american.edu/kogod/) Työn tilaaja oli paikallinen lastensairaala.

© 2014 American University

Työryhmä kehitti prototyypin mittarista, jonka avulla silmän pupillista voidaan tehdä monenlaisia diagnooseja, kuten mitata lääkeaineiden tai huumeiden määrää verenkierrossa tai tunnistaa lievä aivotärähdys.  Laite lähettää mittaustulokset puhelimen välityksellä lääkärille. Ulospäin mittari näyttää älypuhelimeen kiinnitetyltä lasten kaleidoskoopilta.  

Monialaista ja ripeää yhteistyötä

Viime syyskuussa käynnistyneen projektin osapuolet tapasivat lokakuussa Helsingissä ja helmikuussa Washingtonissa. Lisäksi yhteyttä pidettiin viikoittain yllä Skypen ja blogin välityksellä.

Dokumentoinnilla oli työskentelyssä tärkeä rooli, ja suunnittelu eteni ripeästi, kun kaikki osapuolet pysyivät jatkuvasti ajan tasalla. Vaikka kommunikointi verkon välityksellä olikin sujuvaa, osallistujat korostavat henkilökohtaisten tapaamisten merkitystä.

IDBM-opiskelijat toivat projektiin arvokkaan käyttäjälähtöisen näkökulman. He vastasivat laitteen muotoilusta sekä Android-ympäristössä toimivan graafisen käyttöliittymän suunnittelusta.

Lastensairaalan edustajat kiittävät projektia poikkeuksellisen tehokkaaksi, koska siinä kehitettiin yhtä aikaa niin laitteen toimintaa ja muotoilua kuin liiketoimintasuunnitelmaa ja markkinointiakin.  

Laitteella uskotaan olevan kysyntää markkinoilla. Pupillimittari on ensisijaisesti tarkoitettu lääkäreiden seulontatyökaluksi, jonka avulla voidaan määritellä potilaan jatkohoidon tarve.  Mutta helppokäyttöisyytensä ansiosta sen uskotaan soveltuvan myös vähemmän ammattimaiseen käyttöön esimerkiksi ensihoitotilanteisiin.

Aalto-yliopistosta oli mukana neljä IDBM-ohjelman opiskelijaa muotoilun, insinööritieteiden ja kauppatieteiden aloilta: Alexander Rodichev, Ilari Laitinen, Hanna Poranen ja Sooa Hwang.  Ohjaajina toimivat professori Mark Clark, American Universitysta ja lehtori Daniel Graff Aallosta. Lastensairaalaa edustivat lääketieteen tohtori Julia Finkel ja työn teknisestä osuudesta vastannut Carolyn Cochenour.

Kogodin MBA-opiskelijat jatkavat pupillimittarin tuotteistamista ja laativat sille liiketoimintasuunnitelman. Laitteen toivotaan päätyvän markkinoille vuoden sisällä.

Opintoprojekti esitellään IDBM-ohjelman kevätkatselmuksessa Kulttuuritehdas Korjaamolla (Töölönkatu 51, Helsinki) perjantaina 23. toukokuuta kello 14–18. Tilaisuudessa esitellään kaikki lukuvuonna 2013–2014 valmistuneet IDBM-yritysyhteistyöprojektit. Tilaisuus on avoin yleisölle.

Lue lisää projektista Kogodin sivuilta:

http://www.american.edu/kogod/news/20140421_ksbnews_pupilometer.cfm

Takaisin