Osallistava taide voi rikastaa elämää arkisissa ympäristöissä

22.05.2014

Taiteilija Arild Berg etsii Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun väitöskirjassaan keinoja suunnitella, tehdä ja tutkia taidetta julkisissa tiloissa yhdessä ihmisten kanssa.

Arild Berg on tutkinut kolmen osallistavan taideprojektin kautta, miten taide voi tuoda ihmisiä yhteen ja elävöittää heidän kokemustaan ympäristöstään. Teokset Berg sijoitti siunauskappeliin, vanhusten hoitokotiin ja koulun eteisaulaan. Ne ovat erilaisia lasi-, posliini- ja betoniveistoksia, joihin hän yhdistelee myös graafisia ja tekstuaalisia elementtejä.

Berg uskoo, että taiteen tutkimus voi itse olla taidetta. Sen avulla taiteelle luodaan myös välittömästi yhteiskunnallisesti merkityksellisiä käyttötarkoituksia.

– Taiteen ja tieteen välillä ei tarvitse olla ehdotonta kahtiajakoa. Taiteilija voi saada inspiraationsa mistä vain, myös tutkimuksesta. Työni tekee julkisesta ja osallistavasta taiteesta tutkimusta: sitä dokumentoidaan ja tarkastellaan tieteen keinoin, Berg muotoilee.

– Käytän todellista maailmaa ”laboratoriona”, joka sijaitsee suoraan ihmisten jokapäiväisessä elinympäristössä.

”Miksei taidetta voisi käyttää enemmän, jos se avaa ovet ihmisten sisäiseen maailmaan näin helposti?”

Berg avaa työssään uuden näkökulman materiaalisuuden merkitykseen osallistamisessa ja julkisessa taiteessa. Berg kertoo siirtävänsä käyttäjälähtöisen suunnittelun periaatteita materiaalitaiteeseen.

– Tutkin projektejani osallistavan suunnittelun ja materiaalitaiteiden teorian kautta ja pohdin, miten tutkivaa taidetta voidaan käyttää julkisissa tiloissa.

– Materiaalisiin taideobjekteihin liittyvät tunteet, mielipiteet ja toiminta ovat aivan yhtä tärkeitä kuin taiteen ideat ja muoto. Teosten materiaali ja taktiili eli kosketukseen perustuva vuorovaikutus herättivät projekteihin osallistuneiden ihmisten aisteja ja kirvoittivat heissä muistoja, tunteita ja dialogia muiden ihmisten ja ympäristön kanssa.

Jokapäiväisten tilojen ympäristöjen luonne siis muuttuu taiteen ansiosta.

– Teosten aistimellinen läsnäolo luovat sosiaalisuutta ja avaavat kommunikaatiota. Siunauskappelissa teokset esimerkiksi myös tukevat ja lohduttavat surussa ja synnyttävät tunnesiteitä muutoin koruttomaan tilaan.

Vanhusten hoitokotia varten luotu teos Arctic Border esimerkiksi sai potilaat aktivoitumaan ja avautumaan toisilleen ja ympäristölleen. Sairaalan työntekijä kiteyttää Bergin mukaan hyvin, miten taide voi osallistua dementiapotilaiden hoitoon ja kohottaa heidän omanarvontuntoaan.

– Hän ihmetteli, miten helposti vanhukset teosta kosketeltuaan avautuivat puhumaan herkistä asioista elämässään. Taide ei tällöin ole enää itsetarkoituksellista tai pelkkä koriste. Kaikki tutkimani teokset ovat jääneet pysyviksi osiksi instituutioita, joihin ne sijoitettiin.

Arild Berg on taiteilija ja tutkija ja opettaja Oslo and Akershus University College of Applied Sciences -yliopistossa.

MFA Arild Berg esittää tarkastettavaksi väitöskirjansa Artistic Research in Public Space. Participation in Material-based Art. Vastaväittäjänä toimii taiteen tohtori Kärt Summatavet, Estonian Academy of Arts. Kustoksena toimii professori Juha Varto taiteen laitokselta. Aika: 30.05.2014 / 12:00 - 15:00. Paikka: Mediakeskus Lume, Sampo-sali, Hämeentie 135 C, Helsinki. Väitöskirjan tilaukset Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun verkkokirjakaupasta books.aalto.fi, tiedustelut: artsbooks [at] aalto [dot] fi.

Lisätietoja:

Arild Berg
arild.berg [at] hioa [dot] no

p. +47 9751 3361
www.arildberg.no/

Takaisin