Lähiöiden asukkaat innostuivat yhteistoimintamallista

11.06.2014

Asukkaiden omista tarpeista lähtevä suunnittelu ja yhteistyö ammattilaisten kanssa aktivoivat kehittämään lähiöitä.

Aalto-yliopiston Lähiö 2072 -hankkeessa luotiin lähiöiden uudistamiseen ja parantamiseen asukaslähtöinen, radikaali kehittämisen yhteistoimintamalli. Muotoilun laitoksen tutkimusryhmän hanke synnytti monialaista yhteistyötä ja toimintaa julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välillä.

Tärkeä osa hanketta oli asukkaiden osallistaminen ja aktivointi osallistujista toimijoiksi.  Asukasaktiivisuutta ja verkostotoimintaa vahvistettiin esimerkiksi taloemäntä- ja -isäntäkoulutuksella. Jatkossa koulutusta voisivat toteuttaa työväenopistot, kiinteistöalan kouluttajat tai isännöitsijätoimistot.

Yhteistoimintamalli on kehitetty Suomen suurimmassa kaupunginosassa Mellunkylässä. Lähiö 2072 -hankkeen pilottikohteeksi valikoitui kyseinen lähiö, koska suurin osa alueen kerrostaloista on rakennettu 1960- ja 1970 -luvuilla eli suurimman lähiörakentamisbuumin aikana. Hankkeen aikana 2012–2014 alueen kerrostalot ovat suurten korjaushankkeiden kynnyksellä.

– Lähiö 2072 -hankkeen lisäksi Mellunkylä on toiminut aktiivisena alueellisena kehitysalustana ja useiden tutkimus- ja kehityshankkeiden kohteena viimeisten vuosikymmenten aikana. Mellunkylän alueella toimii muun muassa aktiivinen Vetoa ja Voimaa Mellunkylään -hanke, jonka tavoitteena on luoda paikallinen lähidemokratiamalli, kertoo tutkimushankkeen johtaja Sari Dhima muotoilun laitokselta

– Alueen asukkaat lähtivät hankkeeseen mukaan hyvin innostunein mielin ja hankekumppanimme Helsingin Diakonissalaitos jatkaa taloisäntien ja -emäntien verkoston kanssa. Heidän kanssaan paneudutaan syvemmin sosiaalisen puolen haasteisiin ja etsitään mielekkäitä tapoja yhteistoiminnan järjestämiseen ja yhteishengen kohottamiseen. Myös taloemännät ja isännät ovat keskenään sopineet jatkavansa tapaamisia, jatkaa Sari Dhim 

Taloudellisia onnistumisia

Eräs keskeinen hyöty on hankealueella taloyhtiöiden parantunut tietoisuus ja ymmärrys energia-asioista.

– Esimerkiksi Helsingin Energian osahankkeessa korjauksen energiatehostumisella päästiin yli 25 prosentin lämmitysenergian säästöön vuodessa. Lisäksi kaukolämmön vesivirtamaksua voitiin alentaa viisi prosenttia. Alueellisesti se merkitsee, että vastaavalla toimilla voitaisiin säästää 500 000-800 000 euroa vuodessa, kertoo Helsingin Energian vanhempi asiantuntija Turo Eklund.

Hankkeen loppuraportti Yhteistoiminnallinen lähiökehittäminen. Kokemuksia yhteisöllisestä ja tulevaisuusmyönteisestä korjauskulttuurista. julkaistaan syyskuussa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn julkaisusarjass

Lisätiedot:

Sari Dhima, tutkimushankkeen johtaja, p. 050 3716949sari.dhima [at] aalto [dot] fi

Katja Soini, projektipäällikkö, p. 050 374 4830katja.soini [at] aalto [dot] fi   

https://blogs.aalto.fi/lahio2072/

http://issuu.com/lahio2072

Lähiö 2072 -hankkeessa mukana ovat Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Living Places- tutkimusryhmä muotoilun laitokselta ja BES-tutkimusryhmä insinööritieteiden korkeakoulusta, Tekes, Helsingin Diakonissalaitos, Helsingin Energia, Vahanen-yhtiöt, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA, Suomen Kuntaliitto ja Vetoa ja Voimaa Mellunkylään -projekti sekä Helsingin kaupungin ympäristökeskus.

Takaisin